Nurmijärvi Ilmiöstä 8.12.2019


Tämän hetkisen käsitykseni mukaan Nurmijärven kunnasta ei löydy tontteja uusille omakotirakentajille, kyläkouluja lopetetaan ja oppilaita kuskataan taksirallin avulla ympäri kuntaa. Kylien välinen nokittelu näyttää olevan voimissaan mallia uimahalli, monikko, kuntoportaat… ja nokittelu näyttää syövän rakentavaa päätöksentekokykyä.

Aiempien vuosien huonosta päätöksenteosta ja osaltaan myös valtion toimesta on kunnan talous kuralla. Lääkkeeksi on nimetty ”Nuuka-ohjelma”. Pyritään säästämään missä voidaan. Painotus siis sanalla pyritään. Näyttää siltä että että suo siellä, vetelä täällä. Säästetään jossain ja kustannukset kasvaa toisaalla. Ja jos ole oikein tulkinnut, niin talouden uskotaan paranevan melko epämääräisiin tekijöihin nojaten, siis tulevaisuudessa. Menoista ei kyetä karsimaan vaan kaikkea kaikille periaatteella velkaannutaan lisää.

Kunta on ”ilmiö”. Varmasti, mutta missä mielessä? Käpylehmiä ja maalaismaisemaa markkinoimalla? Pitää muistaa, ettei maalaismaisema edusta sellaista ylellisyyttä, että monikaan on siitä valmis maksamaan kohtuuttomia.

Edellisen lisäksi olen ”räknäillyt” hieman joutessani asumiskulujen muutoksia aikavälillä 2016-2020. Kunnallisveron korotus 0.25%, kiinteistöveron korotus 0.48%:iin sekä vesimaksujen korotus 7% vuodelle 2020. Tämä vesimaksujen korotus ehkä hämmentää eniten. Korotus on millä hyvänsä mittapuulla on melko suolainen, huomioon ottaen Nurmijärven Vesi-liikelaitoksen vuoden 2018 tuloslaskelman mukaisen tilikauden ylijäämän 1 194 323 euroa. Tuntuu tämä korotus melko paksulta, ellei jopa piiloverotukselta. Menemättä sen tarkemmin veden juomakelpoisuuteen mutta stalaktiitteja luovaan kalkkipitoisuuteen on pakko reakoida, koska suihku- ja vesikalusteet on kalkkipitoisuutensa johdosta, joko vaihdettava tai purettava osiin kahden vuoden välein.
Lisäksi on mainittava, että veden hinnankorotuksia selitetään samalla saatetekstillä neljättä vuotta peräkkäin. Ei vaikuta kovin uskottavalta.

Vesimaksujen muutos on 23,19% vuodesta 2016 vuoteen 2020. Jokainen osannee ynnätä tuosta mitä tekee kaikki korotukset yhteensä. Onko päättäjien tarkoitus verottaa kunnallis- ja kiinteistöveron sekä kunnan omistamien liikelaitosten kautta piiloverottaa maksavat kuntalaiset poismuuttavien kiintiöön. En usko että elin- ja vetovoimaisuus tällä tavoin kohenee. Totuus päätöksenteosta kuitenkin taitanee olla paljon yksinkertaisempi, lisää veroja! Sillä kaikki menot kuitataan.

Jätin tarkoituksella pois perushyödykkeen – sähkön, sillä sen hinta noudattelee pörssihintoja ja siirtohinnat ovat vielä toistaiseksi siedettävällä tasolla. Toivottavasti tämä kehitys pysyy ja jatkuu sähkön osalta.

#piiloverotus, #kiinteistövero #korotus #kunnallisvero #vesimaksut #päätöksenteko #kyläpolitikointi #kaikkihäviää