Julkiset varat 31.10.2019


Pientä pohdintaa illan ratoksi, tosi hiukan pitkä ajatuksen kulku.

Toistuvasti luemme eri medioista kuinka julkisten tilojen, koulujen ja päiväkotien osalta on ilmennyt sisäilmaongelmia, jotka vaativat korjauksia ja lisäinvestointeja.


Mutta voimmeko milloin lukea, että ne henkilöt ja tahot, jotka ovat osaamattomuuttaan sutta ja sekundaa rakentaneet, loputtoman välinpitämättömästi ja taitamattomasti ylläpitäneet sekä rakennukset vastaanottaneet tahot pistettäisiin vastuuseen tekemisistään?
No, näinhän ei todennäköisesti tule käymään, koska kaikki on tehty julkisilla varoilla.


Julkiset varat, siis nuo, jotka Sinunkin liksastasi verotetaan. Nämä varat tuntuvat olevan pääomaa, jota voi huolettomasti kylvää lähes jokaiseen hankkeeseen, jota joku vain kehtaa esittää vakavalla naamalla. Ja kun varat loppuvat, niin otetaan lainaa a) koska se on halpaa b) eihän se lainaraha mikään peikko ole c) pitäähän sen talouden joskus kääntyä kumminkin nousuun.


Eli ollaan kuin peliongelmaiset, kokeillaan ja toivotaan kun ei muutakaan osata ja voida, mutta sillä erotuksella, että rahat tulee veronmaksajien lompakosta.


Yksi ajanhengessä vilisevä klisee on ”tulevaisuusinvestointi” tai tulevaisuuteen katsominen. Siinä sitä on varsinainen vitsi. Kyseessähän on toimenpide, joka ei ole omalla vastuulla, kun maito on jälleen kumollaan ruohikossa.


Tuntuu että päivä päivältä iloinen veronmaksaja saa v….neen ilmeen ja happaman maun suuhun, kun yrittää ymmärtää tätä maailman menoa.

Hyvää ötyä, kuten menneen ajan satusetä sanoi.